AM: intézményi napelempark létesült Alsóvadácson

Gazdaság, 2021.10.27

A magyar kormányzat elkötelezett a fenntartható jövő érdekében végzett fejlesztések mellett - emelte ki az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára szerdán az Alsóvadácsi Panzió és Turisztikai fogadópont energiaellátását biztosító napelemberuházás átadóján a tárca közleménye szerint.

A minisztérium ismertette: az Alsóvadácson létesült intézményi napelempark a jövőben az Alsóvadácsi Panzió és Turisztikai központ, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló épületek és létesítmények villamosenergia-igényét fogja kiszolgálni. A fejlesztéshez az Agrárminisztérium 15 millió forint támogatást biztosított, ezt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrással egészítette ki.

Szentpéteri Sándor a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az állami erdőgazdaságok tíz éve kiemelt célként kezelik az erdei ökoturisztikai intézményrendszer fejlesztését. Kiemelte, a cégcsoport által erre a célra fordított több mint 20 milliárd forintnak meg is van a látszata, országszerte ugyanis megújult szálláshelyek, erdei iskolák, új kilátók várják a látogatókat. Hozzátette, hogy a kormányzat évtizedes, tudatos turisztikai fejlesztési programjának és az erdőgazdaságok éves szinten 4-5 milliárd forintot is elérő fenntartási ráfordításának köszönhetően a látogatók 21. századi infrastruktúrát találnak a hazai erdőkben.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok ökoturisztikai rendszerének fejlesztése során tudatosan törekednek a fenntartható fejlesztések megvalósítására. Ennek jó példája az Alsóvadácsi Panzió és Turisztikai Centrum, amely a Gerecse és a főváros környéki erdők mellett kínál színvonalas kikapcsolódási lehetőséget. Hangsúlyozta, az összesen 31 millió forintból megvalósított beruházás hiányzó szolgáltatást kínál az ide érkező turistáknak, ezzel jelentősen hozzájárul a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez.

A közlemény szerint Völner Pál Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok tevékenységei példaértékűek. Folyamatos fejlesztéseikkel azt a gondolatot erősítik, hogy természeti erőforrásokkal felelősen és fenntartható módon kell gazdálkodni.

A rendezvényen Kancz Csaba kormánymegbízott azt mondta, hogy a mostani beruházásnak nemcsak a turisztikai értéke fontos, hanem az általa hordozott fenntarthatósági üzenet is - áll az AM közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!