AM: közép-európai összefogásnak köszönhetően fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Gazdaság, 2019.04.17

Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, ami lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

A szaktárca közleménye szerint az Európai Parlament a szerdai ülésén hagyta jóvá a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A rendelkezésnek köszönhetően visszaszorulhat az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat.

A jogszabálytervezet szerint az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban.

Emellett előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba - írták.

Emlékeztettek, hogy több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye. Vizsgálatok bizonyították a jelenség létezését, amelyet végül elismert a bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Az agrártárca továbbra is kiáll a magyar vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!