AM: közös feladat az erdők felkészítése a klímaváltozásra

Gazdaság, 2021.04.14

A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István tárcavezető az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján szerdán.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a klímaváltozás üteme messze meghaladja az erdők biológiai alkalmazkodó képességét, ezért kiemelten fontossá vált a tudományosan megalapozott, a gyakorlati tapasztalatokat integráló, a dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások. Nagy István szerint a helyi körülményekre kidolgozott beavatkozásokkal biztosítható az erdők és szolgáltatásaik teljes körű megőrzése és fenntartása.

A tárcavezető kiemelten fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek, mint integrátorok szerepét. Az ő feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák a reális és hosszú távon is eredményes gyakorlati megoldásokkal. Kifejtette, Magyarország korábban javaslatot tett az erdészeti monitoring rendszer megerősítésére, ami a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb és összehangolt megfigyelése érdekében kulcsfontosságú feladat. Nagy István fontos előrelépésnek nevezte, hogy ez a javaslat is beépült az elfogadásra kerülő pozsonyi miniszteri határozatba. A konferencián elfogadott dokumentumok a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodás európai szinten támogatott fejlesztéséhez összességében olyan fenntartható jövőképet vázolnak fel az erdők kezelésének terültén, amellyel Magyarország is egyetért és azonosul - hangsúlyozta Nagy István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!