AM: tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket az új uniós Erdőstratégia kialakításakor

Gazdaság, 2021.10.12

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat - mutatott rá a miniszter.

Az AM közleménye szerint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11-12-i luxemburgi ülésén az agárminiszterek eszmecserét folytattak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégiáról. Az Európai Bizottság által július 16-án közzé tett stratégia számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel, válaszul az európai erdőket érintő sürgető kihívásokra.

A közlemény idézte a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminisztert, akinek tájékoztatása szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy az erdők szerepe vitathatatlan a biológiai sokféleség megőrzésében és a klímaváltozás elleni harcban. Kifogásolták ugyanakkor, hogy az erdők társadalmi és gazdasági szerepe kevésbé hangsúlyosan jelenik meg a stratégiában. Az erdőgazdálkodás területén is meg kell találni a megfelelő egyensúlyt környezeti és gazdasági szempontok között.

A miniszter kifejtette, a fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben járul hozzá a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez, ezért Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. A kormány egyértelmű célja az erdővel és fával borított területek 24-ről 27 százalékra történő növelése 2030-ra. A nemrégiben meghirdetett Településfásítási Program célja pedig a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése, valamint a települések környezeti állapotának javítása.

Nagy István a közleményben hozzátette, az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban. A tárcavezető aggályosnak tartja, hogy a vázolt intézkedésekkel a bizottság túlterjeszkedik az uniós szerződésekben rögzített hatáskörén, ezzel korlátozva a tagállamok önállóságát. Az erdőgazdálkodás döntően tagállami kompetencia, ezért nincs szükség újabb, uniós szinten egységesített stratégiai tervek, adatgyűjtési és jelentéstételi rendszerek bevezetésére, hiszen az uniós szabályozás nem képes megfelelően figyelembe venni a tagállamok termőhelyi, ökológiai és erdőgazdálkodási sajátosságait. Ezért Nagy István a nemzeti erdészeti politikák tiszteletben tartását kérte a bizottságtól - olvasható az AM közleményében.

A tárca közleménye szerint a miniszter felhívta a figyelmet a hazai erdők kezelésével és fenntartásával kapcsolatosan elért eredményekre, a bővülő szakmai tapasztalatokra és a kutatás fontosságára. A tárcavezető bizodalmát fejezte ki, hogy a stratégiáról novemberben megfogalmazandó uniós álláspont figyelembe veszi majd a tanácsülésen megfogalmazott aggályokat és javaslatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!