Amundi Alapkezelő: javultak a globális befektetési lehetőségek

Gazdaság, 2023.02.02

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.

Kifejtették, hogy idén lassulhat a gazdasági növekedés a fejlett országokban, azonban a 2023-ra várt három fő folyamat közül kettő érdemben javult. Európában a földgázárak jelentős csökkenésének köszönhetően elkerülhető lesz a recesszió, és Kínában a szigorú karaténpolitika hirtelen eltörlése jelentős hátszelet adhat a világgazdaságnak, aminek Európa lehet az egyik legnagyobb nyertese - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az Amundi az eurózónában idén stagnálást, jövőre 0,9 százalékos GDP-növekedést vár. Németország, Európa vezető gazdasága idén recesszióba süllyedhet (-0,2 százalék), de a német kancellár lát esélyt arra, hogy elkerüljék a gazdasági visszaesést. Jövőre a német GDP az euróövezetivel azonos ütemben, 0,9 százalékkal emelkedhet az Amundi előrejelzése szerint.

Az Egyesült Államok gazdasága idén 0,9 százalékkal, jövőre 0,6 százalékkal erősödhet. A fejlődő piacok gazdasági teljesítménye jövőre és 2024-ben is meghaladja majd a fejlett országokét. Az előrejelzés szerint az idei 3,6 százalék után jövőre már 4,0 százalékkal bővülhet a GDP ezekben az országokban. Várakozásaik szerint Kínában az újranyitást övező kezdeti sokk után felpattanás várható a második negyedévtől. A kínai GDP a tavalyi 3,0 százalék után idén 5,1 százalékkal, 2024-ben 4,7 százalékkal nőhet.

Kiss Péter elmondta, hogy elindult a fogyasztói árak csökkenése, de még mindig a központi bankok célszintjei fölött alakulnak az indexek 2023-ban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az első negyedévben befejezheti a szigorítást, az irányadó kamat 5,25 százalékon tetőzhet a jelenlegi 4,75 százalék után. Az Európai Központi Bank (EKB) további 75 bázisponttal, 4,50 százalékra emelheti az irányadó kamatot.

A javuló európai gazdasági helyzetet, és a beinduló kínai kereslet miatt a jövőbeni inflációra vonatkozó várakozások is nőhetnek, ami elnapolhatja a sokak által várt fordulatot a fejlett jegybankok monetáris politikájában - mondta.

Az energiaárak csökkenését rövid távon az enyhe tél, és a tározók vártnál magasabb töltöttségi szintje támogatja, hosszabb távon az LNG terminálok gyors építése, illetve ezek sikeres ideiglenes pótlása segíti. Korábban sokan arra számítottak, hogy az európai ipar "padlót fog", azonban a szektor teljesítménye a vártnál is ellenállóbb volt - mondta Kiss Péter.

Az Amundi prognózisa szerint a kínai gazdaság felpattanása és a világgazdasági növekedés gyorsulása további áremelkedést hozhat az olajpiacon; a globális kereslet rekordmagasságokba emelkedhet, az olajár átlagosan 80-90 dollár körül mozoghat. A nyersanyagpiac másik sztárja a réz lehet idén, a gyors áremelkedés elsősorban a kínai nyitásnak köszönhető, mivel az ázsiai ország a világ teljes rézkeresletének 50 százalékát adja.

Kocsi János, az Amundi részvényportfolió menedzsere elmondta, hogy a piacokon az év végén uralkodó kedvezőtlen befektetői hangulat optimizmusba csapott át, kiárazódtak az árfolyamokból a korábbi recessziós félelmek.

Az emelkedésnek fundamentális okai is vannak. Az amerikai piacokon a befektetők a korábban kétszámjegyű profitcsökkenésre számítottak, de várhatóan idén 4-5 százalékos lehet az egy részvényre jutó nyereség (EPS) visszaesése a korábban várnál kevésbé szigorú kamatpolitikának is köszönhetően.

Januárban azok a piacok teljesítettek legjobban, amelyek megszenvedték a tavalyi évet, így a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq, valamint a fejlődő piacok teljesítettek átlagon felül az év első hónapjában. Az Amundi előrejelzése szerint 2023-ben is ezek a piacok teljesíthetnek jól. Az emelkedő kamatkörnyezet kedvezhet a bankpapíroknak, a magas olajárak és finomítói marzsok pedig az integrált olajipari cégeknek, a kínai gazdasági felpattanásával és a növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhetően a turizmus, szabadidő, vendéglátás szektorban működő cégek részvényei teljesíthetnek jól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!