Áprilisban 3,4 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2020.05.07

Áprilisban 3,4 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a márciusi 3 százalékról -  közölte a cseh munkaügyi hivatal csütörtökön Prágában.

Április végén 254 ezer ember volt állás nélkül, ami 2018 márciusa óta a legmagasabb szám.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a munkanélküliségi adatok egyelőre kedvezőek. Az egyik oldalon ugyan sok ezren elveszítették munkájukat, elsősorban a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban, ugyanakkor sokan új munkát találtak például a mezőgazdaságban, építőiparban. "Relevánsabb adatokat a munkaerőpiacról nagyjából egy hónap múlva kaphatunk. Jelenleg sokan még kivárnak, mérlegelik, milyen támogatást kapnak az államtól, és hogy jönnek ki belőle. Több nagy cég jelezte, hogy elbocsátásokra kényszerül" - mondta a miniszter.

Pénzügyi elemzők szerint az áprilisi adatok már egyértelműen azt jelzik, hogy a cseh gazdaságban visszaesés indult meg.

A szabad munkahelyek száma a márciusi adatokhoz viszonytva 9500-al 333 ezerre csökkent.

A munkanélküliség áprilisban Prágában volt a legalacsonyabb, 2,4 százalék, a legmagasabb pedig Észak-Morvaországban, ahol meghaladta az 5 százalékot.

Munkanélküli segélyt április végén 93 ezer ember kapott, a nyilvántartott munkanélküliek majdnem 37 százaléka. Az állami segély átlagértéke 8500 koronát (114 750 forint) tett ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!