Áprilisban kétéves csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció

Gazdaság, 2021.04.30

Áprilisban kétéves csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben az energiaárak nagymértékű növekedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatai alapján.

A negyedik hónapban az előzetes adatok alapján - a piaci várakozásoknak megfelelően - 1,6 százalékkal emelkedett az éves fogyasztói árindex a márciusi 1,3 százalék után.

A fogyasztói árak az idei áprilisihoz hasonló mértékben legutóbb két éve, 2019 áprilisában emelkedtek éves bázison, akkor 1,7 százalékkal. Egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban 0,3 százalékos volt az euróövezeti infláció.

Az euróövezetben tavaly augusztustól decemberig defláció volt, az éves fogyasztói árindex mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalék volt minden hónapban. A fogyasztói árak emelkedése az idei év elején indult meg, januárban és februárban 0,9 százalékkal.

Az idei áprilisi áremelkedéshez elsősorban az energiaárak emelkedése járult hozzá. Az energiaárak áprilisban 10,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az előző havit pedig 0,6 százalékkal. Márciusban 4,3 százalékos volt az energiaárak éves drágulása, a megelőző hónapokban pedig még az árcsökkenés volt a jellemző. Februárban például 1,7 százalékkal voltak kisebbek az energiaárak az egy évvel korábbinál, januárban pedig 4,2 százalékkal. Egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban 9,7 százalékkal álltak az energiaárak a 12 hónappal korábbi alatt.

Energiaárak nélkül 0,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex áprilisban. A nem-energiaipari árucikkek ára 0,5 százalékkal emelkedett éves bázison, a szolgáltatásoké pedig 0,9 százalékkal. Márciusban 1,0 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése energiaárak nélkül, ezen belül az iparcikkeké 0,3 százalékkal ment fel, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal.

Energiaárak nélkül áprilisban 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a márciusihoz képest, ezen belül az iparcikkeké 0,7 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,5 százalékkal.

Az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikai döntései szempontjából releváns makrogazdasági mutató, az erősen volatilis energiaárak, élelmiszerek és élvezeti cikkek árának a figyelmen kívül hagyásával kalkulált éves fogyasztói árindex (maginfláció) áprilisban 0,8 százalékra csökkent a márciusi 0,9 százalékról. Februárban 1,1 százalékon, januárban pedig még 1,4 százalékon állt a maginfláció. Egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban szintén 0,9 százalékon állt.

A fogyasztói árak legnagyobb éves emelkedését Luxembourgban regisztrálták az előzetes adatok alapján áprilisban,3,3 százalékosat. Litvániában 2,4 százalékkal, Szlovéniában 2,2 százalékkal, Finnországban és Németországban 2,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, Belgiumban pedig 2,0 százalékkal. Az éves árindex csak Görögországban és Portugáliában csökkent 0,8 és 0,1 százalékkal. Az előző havihoz képest ebben a két országban is emelkedtek az árak, Görögországban 1,1 százalékkal, Portugáliában pedig 0,5 százalékkal.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563063/2-30042021-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!