ÁSZ: fejleszteni kell a lakosság pénzügyi ismereteit

Gazdaság, 2018.05.16

Fejleszteni kell a lakosság pénzügyi ismereteit, a diákok figyelmét pedig a közoktatáson kívül is számos eszközzel föl lehet kelteni az öngondoskodás és a tudatos tervezés iránt - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke  szerdán a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGEKE) a Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság című konferenciáján.

Az ÁSZ közleménye szerint Domokos László a rendezvényen kijelentette: nem elég elkölteni a pénzt, tudni kell számolni, tervezni, valamint felismerni és kezelni a kockázatokat. A pénzügyi ismeretek hatása kedvező az egyénre, az államra és a pénzügyi intézményekre egyaránt, hiszen segítenek elkerülni a kockázatos döntéseket, így az ország helyzete is stabilabb - tette hozzá.

Aggasztónak nevezte ugyanakkor a tervezés és az előrelátás hiányát és minden kölcsönigénylés előtt hat hónapnyi - a várható törlesztő részlettel azonos mértékű - takarékoskodást ajánlott, mivel így megtudható, hogy gondot jelenthet-e a visszafizetés. Szorgalmazta továbbá a takarékosság és az előrelátó szemlélet beépítését a közgondolkodásba, valamint azt, hogy minden család legalább három havi megtakarítással rendelkezzen. Erre jelenleg a lakosság 60 százaléka lenne képes - tette hozzá.

Domokos László az OECD 2010-ben és 2015-ben elvégzett kutatásait felidézve megjegyezte, hogy a két felmérés között nőtt a lakossági megtakarítással rendelkezők aránya. Ismertette emellett a Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület tavalyi felmérését, amelyből kiderül, hogy a középiskolások 73,3 százaléka rendelkezik megtakarítással, 78,6 százalékuknak vannak jövőbe mutató tervei és 90 százalékuk tartja fontosnak a pénzügyi tervezést. Fölhívta a figyelmet a Közpénzek közérthetően című sorozatra is, amely az ÁSZ hírportálon érhető el.

Az ÁSZ elkötelezett a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése mellett, ezért az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett a pénzügyi ismeretek széles körű bővítése érdekében - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!