ÁSZ: folyamatosan fejleszthetik integritásukat a közszféra szervezetei

Gazdaság, 2021.05.07

Az integritáskultúra megszilárdítása érdekében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy folyamatosan rendelkezésre álló, online felületen könnyen kitölthető kérdőívet kínál a magyar közszféra szervezetei számára, melynek kitöltésével  a szervezetek fel tudják mérni és értékelni tudják az integritási helyzetüket. Ezzel az ÁSZ kiváltja a korábbi integritási felmérését - jelentette be weboldalán pénteken a számvevőszék.

Az ÁSZ 2011-ben indított, évente megismételt integritásfelmérése hatékonyan járult hozzá az integritásszemlélet megismertetéséhez és elterjesztéséhez a magyar közszféra szervezetei körében. A korrupciós kockázatok feltérképezését szolgáló számvevőszéki kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy folyamatosan növekedett a kérdőívet kitöltő intézmények száma, és a felmérésben több alkalommal résztvevő szervezetek körében a kontrollok kiépítettsége is javuló tendenciát mutat - tették hozzá.

Az idei évtől a szervezetek már nem kampányjellegű felmérésekben vehetnek részt, tehát nincs kötött kitöltési időszak, hanem az év során bármikor - akár többször is - kitölthetik a kérdőívet. Így a szervezetek a korábbi hiányosságaik megszüntetése, kijavítása után felmérhetik, hogy a megtett intézkedéseik eredményeképpen mennyivel változott az integritásértékelésük.

A költségvetési szervekre kiterjedő önértékelés célja azon kockázati tényezők feltárása, amelyek károsan befolyásolhatják a közszféra szervezeteinek védekezőképességét a korrupciós kockázatokkal szemben. Az önértékelés nemcsak felhívja a közszféra szervezeteinek a figyelmét a tevékenységükkel összefüggő korrupciós kockázatokra, de a már kiépített kontrollok értékelésével megteremti annak lehetőségét is, hogy elősegítsék saját szervezetük integritásának erősítését, ezzel hozzájáruljanak az integritásszemléleten alapuló közigazgatási kultúra elterjedéséhez, az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtéséhez, illetve megerősítéséhez - hangsúlyozta az ÁSZ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!