ÁSZ: Magyarország élen jár az állami tulajdonú gazdasági társaságok korrupció elleni védettségének erősítésében

Gazdaság, 2020.02.24

Magyarország élen jár az állami tulajdonú gazdasági társaságok korrupció elleni védettségének erősítésében - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn Budapesten, a nemzetközi korrupcióellenes integritás szeminárium nyitóelőadásán a számvevőszék tájékoztatása szerint.

Az ÁSZ hetedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumot 2020. február 24. és 28. között.

Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

A 2020-as szeminárium fókuszában a köztulajdonú gazdasági társaságok integritása, illetve korrupció elleni védettsége áll.

Az ötnapos rendezvényen 22 ország 45 számvevőszéki szakértője vesz részt.

Az ÁSZ elnöke felidézte, hogy a számvevőszék felvetése alapján az Országgyűlés 2019 júliusában fogadta el azt a törvényt, amely a köztulajdonú - állami és önkormányzati - vállalatok esetében is előírta belső kontrollrendszer kialakítását.

Domokos László közölte: az ÁSZ 2020-ban minden állami és önkormányzati tulajdonú vállalat korrupció elleni védettségét értékelni fogja.

Az eseményen előadást tartott Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, majd átadták a 2020-as Solidus-díjat, amit az idén Karol Mitrík, a szlovák számvevőszék elnöke kapott.

A Solidus-díjakat idén ötödik alkalommal adták át, 2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök, a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) főtitkára, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg az elismerést. 2018-ban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője, 2019-ben pedig Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Einar Gorrissen, az INTOSAI fejlesztési kezdeményezésének vezérigazgatója vehette át a Solidus-díjat - tájékoztatott az Állami Számvevőszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!