ÁSZ: megalapozott a jövő évi költségvetés

Gazdaság, 2019.06.14

A 2020-as költségvetési törvényjavaslat megalapozott, hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, emellett megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ véleményéről összeállított dokumentumot  Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pénteken adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban.

A szervezet honlapján pénteken megjelent közlemény szerint az ÁSZ megalapozottnak tartja a törvényjavaslatot, amely hozzájárul a magyar gazdaság makrogazdasági stabilitásához, és megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A 2020-as költségvetési törvényjavaslat bevételi és kiadási előirányzatai megalapozottak. A központi tartalék jellegű előirányzatok összege együttesen 488 milliárd forintot tesz ki, amelyből a GDP közel 0,8 százalékát kitevő országvédelmi alap kiadási előirányzata 378 milliárd forint. A feltárt kockázatok költségvetési intézkedésekkel kezelhetőek, a tervezett tartalékok megfelelő biztosítékot adnak a felmerülő költségvetési kockázatok kezelésére - állapítja meg az elemzés.

Az ÁSZ a véleményében rámutat: a közvetlen bevételek teljesítése szempontjából meghatározó a gazdasági növekedés, valamint a gazdasági folyamatok fehérítése érdekében tervezett intézkedések. Ezen intézkedések hozzájárulnak az adózással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítéséhez, az adórendszer áttekinthetőségének javulásához, valamint a jogkövető magatartás erősítéséhez.

Véleményében az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a felülről nyitott előirányzatok esetében is szükséges az előirányzatok dokumentumokkal való alátámasztása, mert ezek hiánya kockázatot jelent a költségvetés végrehajtása során, emiatt szükséges a felelős gazdálkodás erősítése.

Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat alapján az államadósság alakulásával kapcsolatos jogszabályi előírások teljesülnek, az uniós módszertan szerinti hiány tervezett értéke teljesíti a gazdasági stabilitásról szóló törvényben szereplő előírást. Ugyanakkor a kormányzati szektor strukturális egyenlegének számított mértéke nincs összhangban a stabilitási törvényben előírtakkal, ez azonban nem jelent kockázatot a költségvetés végrehajthatósága szempontjából.

A 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével - év végére 67 százalékra történő mérséklődésével -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!