ÁSZ: szabályos volt az MNB gazdálkodása 2018-2019-ben

Gazdaság, 2021.04.14

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere szabályszerű volt 2018-ban és 2019-ben. A gazdálkodás keretei megfeleltek a jogszabályi előírásoknak - állapította meg a jegybank ellenőrzéséről szerdán kiadott jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A jegybank pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége támogatta a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését, a fogyasztói érdekek védelmét. A Magyar Nemzeti Bank intézkedési tervében foglalt feladat végrehajtása elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer stabil és biztonságos működését - tették hozzá.

A törvényi előírások alapján az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MNB irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszerének működése szabályozott és szabályszerű volt. Szervezeti felépítése összhangban volt a jogszabályi előírásokkal. A felügyelőbizottság és a belső ellenőrzés szabályszerűen látta el tevékenységét. Az MNB a többségi tulajdonában álló Pénzjegynyomda Zrt. feletti tulajdonosi joggyakorlása során szabályszerűen járt el.

Az MNB a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátásának szervezeti kereteit a jogszabályokkal összhangban alakította ki, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatban pedig biztosította a kapcsolódó szabályozási háttér kialakítását. A Pénzügyi Békéltető Testület szervezeti keretei és működése a jogszabályi előírásoknak megfelelt. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletéhez kapcsolódó eljárások elősegítették a pénzügyi rendszer szereplőinek szabálykövető magatartását - olvashat egyebek közt az ÁSZ összefoglalójában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!