Átadták a korridor 5C közlekedési folyosó Eszék-Pélmonostor szakaszát

Gazdaság, 2022.12.02

Átadták a forgalomnak az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C horvátországi, Eszék (Osijek)-Pélmonostor (Beli Manastir) közötti, 24,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszát pénteken, a magyar határig fennmaradó öt kilométeres rész pedig 2024-ben készül el - számolt be róla a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő az átadási ünnepségen elmondta: a most megnyitott autópálya-szakasznak lendületet kell adnia a gazdasági fejlődésnek, annak minden előnyével együtt, amit ez a közlekedési folyosó nyújtani tud Kelet-Szlavóniának, és amely most Baranyát teljes egészében integrálja és összeköti Horvátország közlekedési struktúrájával.

"Ez egy nagyszerű politikai üzenet, mert ez az autópálya lehetővé teszi az itt élők számára, hogy élénk gazdasági légkört és tevékenységet teremtsenek, amely hozzájárul Szlavónia fejlődéséhez" - fogalmazott a kormányfő.

Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter arra számít, hogy a magyar határig húzódó fennmaradt néhány kilométer megépítése a jövő év elején elkezdődik és várhatóan 2024-ben be is fejeződik.

Jelezte továbbá, hogy a forgalomnak átadott autópálya-szakasz használata január elsejéig ingyenes lesz. A miniszter arra kért mindenkit, jöjjön és nézze meg az impozáns Dráva-hidat, amely 2507 méter hosszúságával Horvátország leghosszabb hídja, megelőzve így a nyáron átadott Peljesac-hidat.

Boris Huzjan, a horvát állami autópálya-kezelő vállalat (HAC) igazgatóságának elnöke emlékeztetett: a 702 kilométer hosszú, a tervek szerint Budapestről induló és Szarajevón keresztül Ploceig tartó közlekedési folyosó horvátországi szakasza 88,6 kilométer, amelyből 83,6 kilométer már elkészült. A fennmaradó öt kilométer megépítésével Horvátország teljesíti vállalásait - tette hozzá.

A horvát-boszniai Svilaj határátkelőnél elkészült hidat tavaly szeptemberben adták át.

Az összesen 320 kilométerből, amely a páneurópai folyosó boszniai szakaszán húzódik, eddig 114,5 kilométer autópálya-szakasz készült el: északon Svilaj-Odzak, középen Zenica-Szarajevó-Tarcin és délen Medugorje-Bijac között.

Elmedin Voloder, a Bosznia-hercegovinai Föderáció autópálya kezelő vállalatának igazgatója korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: az 5C folyosó Bosznián átvezető teljes északi szakasza, a horvát határtól egészen Szarajevóig 2025 végéig készül el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!