Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit

Gazdaság, 2021.07.07

A kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP) és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) alkotta konzorcium fejlesztéseit a parkerdő területén, a megújult turisztikai infrastruktúra átadó ünnepségét szerdán tartották a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben.

Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit Ezek a fejlesztések az igényes környezet kialakítását szolgálják, és ezt a kulturált környezetet a parkerdő biztosítani is tudja - emelte ki Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

A PP 65 ezer hektáron gazdálkodik, a mostani beruházás legfontosabb elemei a térséget átszelő mintegy ezer kilométernyi turistaúthálózathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjain 32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a parkerdő erdőkezelési modelljében az erdő turisztikai és kulturális értékei előtérbe kerülnek, ugyanakkor fontos feladat a táj és a természet védelme is. Az erdő, mint összetett és érzékeny ökoszisztéma és az ember közötti egyensúlyra oda kell figyelni. A PP kezeli Magyarország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját, a látogatók száma évente mintegy 25 millió, és ez a szám a pandémia következtében mintegy 30 millióra emelkedett.

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium (AM) erdőgazdálkodási főosztályvezetője beszédében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy az AM irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságok 2010 óta több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei szállások, iskolák és vasutak építésére és fejlesztésére, és a folyamatban lévő projektek értéke is megközelíti ezt az összeget. Felidézte: a 21 állami erdőgazdaság 34 erdei iskolát működtet, 27 látogatóközpont és vadaspark, 13 erdei kisvasút, 18 arborétum és növénygyűjtemény, 91 kilátó, számtalan tanösvény és útvonal tartozik hozzájuk, és a szálláshelyek fejlesztése is meghaladta már a 130-at.

Dalvári Vince elmondta, hogy a PP közjóléti szerepvállalása kiemelkedő, gazdálkodási területein több mint 3 millió ember él. A parkerdő működési modellje kiváló példát szolgáltat, a társaság a természet védelmét és az ökoturisztikai szolgáltatásokat ötvözi a fenntartható gazdálkodás elveivel - mutatott rá.

Seregi János, az MTSZ elnökhelyettese a többi között arról szólt, hogy a teljes projektben 3,5 milliárd forint támogatást nyertek el, és nyolc erdőgazdasággal, egy önkormányzattal és egy egyesülettel kötöttek szerződést. A fejlesztések keretében egyebek mellett információs táblákat és ökológiai szemléletformáló táblákat helyeztek ki, kerékpártámaszok és tűzrakóhelyek létesültek.

A Pilisi Parkerdő területén közel ezer padot és asztalt helyeztek ki, 32 esőbeálló, 85 tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére, és 24 erdei forrás felújítására is sor került.
(MTI)

Galériánk

Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!