Augusztusban a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés az euróövezetben

Gazdaság, 2021.10.13

A vártnál erősebben nőtt az euróövezet ipara éves összevetésben augusztusban, ami a félkész termékek és a nem tartós fogyasztási cikkek növekvő termelésének köszönhető.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint naptári kiigazítással számolva 5,1 százalékkal ugrott meg az ipari termelés tavaly augusztushoz képest. Elemzők gyengébb, 4,9 százalékos emelkedésre számítottak a júliusi 8,0 százalékos növekedés után.

Havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 1,6 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. Júliusban 1,4 százalékos emelkedést mértek.

A júliusi és az augusztusi adatok általában nagyon változékonyak a nyári szabadságolások miatt, ezért várni kell a szeptemberi adatokra, hogy kiderüljön, mennyire normalizálódtak az ellátási láncok, és milyen trend alakult ki a termelésben.

Az előző hónaphoz mérve augusztusban a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 0,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 3,4 százalékkal, a félkész termékeké 1,5 százalékkal, a tőkejavaké pedig 3,9 százalékkal csökkent, míg az energia előállítása 0,5 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 11,6 százalékkal, a félkész termékeké 6,6 százalékkal, a beruházási javaké pedig 2,8 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek termelése 1,9 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,6 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió 27 tagállamában júliushoz képest 1,5 százalékkal csökkent, míg tavaly augusztushoz viszonyítva 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 29,9 százalékkal Belgiumban nőtt, a sorban következő Írországban 22,1 százalékos, Litvániában pedig 15,4 százalékos volt az ütem. A legnagyobb mértékben, 7,2 százalékkal Portugália ipari termelése csökkent, míg Máltán 4,2 százalékos, Csehországban pedig 1,4 százalékos visszaesést regisztráltak.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban éves összevetésben 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban, lassult az ütem a júliusi 6,3, illetve a júniusi 6,7 százalékos emelkedéshez képest.

Havi összevetésben Dániában emelkedett legerősebben az ipari termelés augusztusban, 3,5 százalékkal, utána Litvánia következik 2,9 százalékkal, majd Luxembourg 2,1 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Máltán mérték, 6,3 százalékost, majd Németország és Észtország következik egyaránt 4,1 százalékkal.

Magyarország ipari termelése júliushoz képest 2,7 százalékkal csökkent, tavaly júliushoz viszonyítva azonban 0,7 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!