Automatizált építésügy – avagy hova lett a kétkezi munkás?

Gazdaság, 2018.03.08

Egy repedt fal újravakolása házilag is korrigálható, ám jövőbeli házunk alapozásához, válaszfalainkfelrakásához és/vagy biztosításához elengedhetetlen megbecsült szakipari munkást hívnunk.

Automatizált építésügy
Munkavégzésük általában több szakmunkás alkalmazásával valósul meg, ám a dinamikusan és kellő precizitással dolgozó gárda megtalálása, mégis egyre nagyobb fejtörést okoz az építkezni szándékozónak. 2012-ben a hidegburkolóval összesített kőműves képzés sajnálatos módon nem váltotta be a hozzá fűződő ígéretesnek vélt reményeket, ezzel szemben nagyszámú anyagmennyiség halmozódott fel, jelentős nehézségek elé állítva ezzel valamennyi szakképzésben résztvevő tanulót, így egyrészt a két terület közötti átfedések kevésbé, vagy pusztán említésszerűen kerültek kiemelésre, vagy gyakorlati szempontból nem kedvezett az ismeretek kellő elsajátításában márpedig az ingatlanpiaci tendenciák szerint az építkezések száma folyamatos növekedést mutat.

Részben emiatt, részben pedig a külföldön mintegy kétszeres bértöbblet hatására (havi szinten akár több mint 0,5 millió forint) a szakipari kőműves iránti kereslet rohamos ütemben növekszik, ugyanakkor tekintve, hogy az előző évekhez képest is közel 44 %-os növekedési ütemnek lehettünk tanúi az ingatlanépítés terén, így a szakképzésben végzett ipari munkások arányának mielőbbi kiegyenlítődésével, a munkahelyek bővüléséhez igazított felzárkózását kellene szorgalmazni. A fent leírtakkal párhuzamosan töretlen az építésügyben érdekelt vállalatok betelepülésének száma, vagy a magas szintű szakmai ismerettel bíró munkások magánvállalkozásba kezdése. Piacképességük csak újabb szakemberek, vagy betanított dolgozók toborozásával tarthatják fenn, erre a fenti okok miatt azonban nem minden esetben nyílik lehetőség. Sok termelő-, vagy szolgáltatóipari vállalat azonban rájött, hogy a technológiai fejlesztések jelenlegi vívmányait például gyártási tevékenységük során is kamatoztathatják.

Az automatizálási rendszerek építőiparban való alkalmazása forradalmi változást hozott már megannyi Nyugat-európai ország építési eljárásának gyorsításában. A félig automatizált robotok téglarakási kapacitása meghaladja a 3000 db-ot naponta, míg egy emberi szakmunkás szintén 24 óra alatt ennek alig hatodára képes. Amerikai kutatók állításai szerint az élesben is bevetett automata építőegységek akár több ezer dolgozót megfoszthatnak állásuktól, (írja a Daily Mail), holott e szakmában rejlő kreatív szemléletet és értékteremtő, előírásokhoz igazodó gyors munkavégzést igénylő kétkezi foglalkozás, sok ember életét meghatározta és jelenleg is több magyar család érintett e kérdésben. Hol tölthetik be mégis hivatásukat?

Egy motivált, ugyanakkor másokat buzdítással segítő magánvállalkozó mellett a munkaidő repülhet, szakmailag felkészültebbnek, elkötelezettebbnek tarthatják a segédmunkások is magukat, ám a megrendelések számát tekintve az ország földrajzilag erősen széttagolt. A fővárosi ingatlanpiaci dominanciától eltekintve a vidéki megyeszékhelyek vonzáskörzetében érdemes pályakezdőként elhelyezkedni, ugyanis megfelelő szakmai felkészültség, illetve a (némely munkáltatónál) szükséges gyakorlat függvényében már igencsak nagyszámú pozícióra adhatják be nyugodt szívvel jelentkezésüket. Egy nem reprezentatív 2017-es felmérés szerint a hiányszakmában fennmaradni igyekvő vállalkozások legnagyobb mértékben az Alföld vidékén, Észak-Alföldön 43 %- kal, valamint Dél-Alföldön 37 %-kal lennének képesek több megrendelést elfogadni és teljesíteni, ha kellő mennyiségű munkaerő állna rendelkezésükre.

Evégből tehát az iskolapadba ismét beülni vágyó, hazai szinten is hosszú távú munkalehetőség iránt érdeklődőknek erősen ajánlott a kőműves szakképesítés elsajátítása. A képzés felnőttoktatás keretében elvégezhető, így akár esti tagozatokon kívül is vállalható részmunkaidős állás. A már említett nagyfokú alföldi megrendelő igényt konkrétan alátámasztják a környező településeken kínált kőműves és más további szakmunkához kötődő álláslehetőség is, mint a Békéscsabához közeli Szarvas településén is. Itt rendszerint a szakmunkás vonalak képviselete a mérvadó, de számos releváns álláshirdetésekkel találkozhatnak.

Mérlegeljük magunkban, hajlandóak lennénk-e a hazai építőipar fellendítésének részét képezni, szakmai ismereteinket ebben az irányban is bővíteni. Akár középfokon, de a felsőfokú végzettséggel betölthető koordinálási és tervezési szerepkörök sem elhanyagolható tényezői az ingatlanpiacnak, főként, ha azt egy potenciálisan, építésügyi szakemberek hiányával küzdő térségben kamatoztatjuk. 

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!