Az agrárminiszter keleti országok képviselőivel tárgyalt

Gazdaság, 2019.10.15

Nagy István agrárminiszter hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét és az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A kétoldalú tárgyalások során a kereskedelmi lehetőségek bővítéséről és az öntözés potenciális együttműködési területeiről, valamint ezek fejlesztésének lehetséges irányairól volt szó - közölte az agrártárca kedden az MTI-vel.

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a közös fellépés harmadik piacokon, például a vetőmag, húsáruk tekintetében - mondta az agrárminiszter Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel folytatott tárgyalásán, amelyen javaslatot tett egy globális vetőmagbeszállítói hálózatra, amely fedezhetné a fejlődő országokban az élelmiszerigényeket a jövőben.

A felek kitértek a helyi gazdálkodók pénzügyi támogatásainak kérdéseire, az integráció szerepének erősítésére, és szó esett az agrárdigitalizációs technológiák, kutatási fejlesztések hazai és külföldi lehetőségeiről is. A két ország minisztere az élőállatokkal és a hústermékekkel kapcsolatos lehetőségekről, innovatív megoldásokról is tárgyalt - ismertette a szaktárca.

Indiával újra kell éleszteni a mezőgazdasági kapcsolatokat - jelentette ki Nagy István a közlemény szerint. Az agrártárca vezetője az ázsiai ország vízügyi miniszterével, Shri Gajendra Singh Shekhawattal az öntözés témakörében felmerülő lehetséges együttműködésről tárgyalt.

A magyar kormány kiemelt célja az öntözött területek jelentős növelése. Indiával az öntözés kapcsán jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak, ezért a magyar tárcavezető felajánlotta, hogy készséggel cserélnének tapasztalatot az indiai féllel, aki méltatta Magyarország élelmiszerfeldolgozási tevékenységét, és ösztönözte a technológia és tudás cseréjét ebben a témában is. Nagy István felajánlotta a magyar agrárminisztérium segítségét, és kiemelte, hogy fontos ázsiai partnerként tekintenek Indiára, céljuk az agrárgazdasági kapcsolatok élénkítése.

Az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetével, Rajabi Yazdi Gholamalival folytatott megbeszélésen az agárminiszter tájékoztatott arról, hogy Magyarország nagy gabonatermelő, a világ egyik fő vetőmag-exportőre. A zöldség- és gyümölcstermesztésben kiváló, jó minőségű alapanyagokkal és feldolgozott termékekkel rendelkezik, így a tárca kiemelten fontosnak tartja a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és bővítését. A miniszter jelezte, a gombatermesztés, gyógynövény-termesztés és takarmányozás területén is van olyan magyar technológia és tapasztalat, amely hasznosítható az iráni piacon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!