Az amerikai GDP-növekedés a vártnál magasabb lett az első negyedévben

Gazdaság, 2023.05.25

Az első negyedévben az előzetesen becsültnél és az elemzők által vártnál is magasabb lett az amerikai GDP-növekedés a csütörtökön publikált második becslés alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis második becslése alapján a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban az első negyedévben évi 1,3 százalékkal nőtt, nagyobb mértékben az egy hónapja ismertetett első becslés alapján közölt és az elemzők által várt 1,1 százaléknál, a negyedik negyedévi 2,6 százalékos éves növekedés után.

A GDP-növekedés elsősorban a fogyasztói kiadásokban, az exportban, a szövetségi kormányzati kiadásokban, az állami és önkormányzati kiadásokban, valamint a nem lakáscélú állóeszköz-beruházásokban bekövetkezett növekedésre vezethető vissza, amelyet csak részben ellensúlyozott a lakáscélú állóeszköz-beruházásoknak és a magánszektor készletnövelő beruházásainak a csökkenése.

A frissített becslések elsősorban a magánszektor készletnövelő beruházásai, a fogyasztói kiadások, valamint a nem lakáscélú állóeszköz-beruházások emelését tükrözték, amelyet részben ellensúlyozott a lakáscélú állóeszköz-beruházások csökkentése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!