Az Apollo amerikai befektetési alap vásárolhatja meg a szlovén Abanka bankot

Gazdaság, 2019.06.19

Az Apollo amerikai befektetési alap tulajdonában lévő NKBM bank vásárolhatja meg Szlovénia harmadik legnagyobb bankját, az Abankát - erről döntött szerdán az állami vagyont kezelő szlovén állami holding (SDH). Az Abankára az OTP is tett ajánlatot.

Az SDH a szerződés aláírását követően - amely valószínűleg csütörtökön lesz - közöl több információt az értékesítéséi eljárásról, beleértve a tranzakció értékét is.

Az NKBM és az Abanka egyesülését követően a pénzintézet szlovéniai piaci részesedése mintegy 22,5 százalékra, 8,71 milliárd euróra nő. Szlovénia legnagyobb bankja, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) eszközállománya 8,81 milliárd eurót tesz ki.

Karmen Dietner, a SDH főmegbízottja a sajtónak azt mondta, a befektetési alap nem kapott garanciát a 2013-as bankrendszeri szanálás lehetséges negatív következményei ellen.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy a 781 millió eurós állami feltőkésítés megtérül-e az akvizícióval, Dietren azt válaszolta: amennyiben a felvásárlási árhoz hozzáadják az összes adósságot, az meghaladhatja az állami támogatás értékét.

Az STA szlovén hírügynökség értesülései szerint mindkét pályázó nagyjából 450-500 millió eurót ajánlott az Abankáért, az Apollo ajánlata a magasabb. Mindkét ajánlattevő rendelkezik már bankkal Szlovéniában.

A Finance szlovén pénzügyi lap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta: az Abanka felvásárlási értéke a könyv szerinti érték 90 százalékát, valamivel több mint 500 eurót tesz ki.

Az Abanka százszázalékos állami tulajdonban állt azóta, hogy a rossz hitelállománya alatt roskadozó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére, a tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!