Az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben 21,5 milliárd forintos tőkeemelésről döntött a kormány

Gazdaság, 2018.12.14

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya-projekt második szakaszának megvalósítása érdekében a kormány úgy döntött, hogy 2019-ben a beruházás megvalósításáért felelős Autóipari Próbapálya Zala Kft. legfeljebb 21,5 milliárd forint összegű tőkeemelésben részesüljön - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatban.

A határozat szerint ezt az összeget két részletben kell biztosítani, az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben 2019. március 31-ig 8,5 milliárd forintos, 2019. szeptember 30-ig pedig 13 milliárd forintos tőkeemelésről kell gondoskodnia Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics Lászlónak az innovációért és technológiáért felelős miniszternek.

A kormányhatározat szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek a pénzügyminiszter bevonásával ki kell dolgoznia és bemutatnia a kormánynak a zalaegerszegi járműipari tesztpálya piaci jellegű működésének modelljét. A feladat teljesítésének határideje 2019. február 15.

Az önvezető autók tesztelésére alkalmas zalaegerszegi járműipari tesztpálya alapkövét 2017-ben tették le, az összesen 45 milliárdos beruházás éles működése a tervek szerint 2019 tavaszán indulhat.

A létesítmény első három modulját az idei év végén adják át. Ezek között lesz a fogadóépület, amelyben rendezvények tarthatók, a műszaki épület, amely a tesztpályahasználók bázisa lesz, továbbá a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya a vezethetőségi próbákhoz. Átadják a Smart City zóna első részét is, amelyen parkolót és logisztikai udvart alakítottak ki a vezetéstámogató asszisztensek teszteléséhez, valamint egy olyan felületet is, amely a fékek ellenőrzésére alkalmas.

A projekt első üteme összesen 21 milliárd forintba kerül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hogy Európában is egyedülálló módon a zalaegerszegi pályán nemcsak városi és közúti tesztkörnyezetben lehet majd vizsgálni a járműveket. Ausztriával és Szlovéniával megállapodva határon átnyúló tesztutakat is biztosítanak a fejlesztőknek, így a határt keresztező infrastruktúrában is tesztelhetik az autókat.

A miniszter azt is közölte, hogy 150, a világon vezető autógyártóval, alkatrészbeszállítóval vagy informatikai céggel folynak tárgyalások a zalaegerszegi tesztpálya igénybevételéről.

A zalaegerszegi tesztpálya 2020 elejére készül el teljesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!