Az EBRD jelentősen javította az idei várható román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát

Gazdaság, 2022.09.28

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelentősen javította az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát, amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) 5,4 százalékos növekedésére számít.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerdán közzétett jelentése ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban jelentős lassulásra számít, hiszen a román gazdaság teljesítménye a jövő évben várhatóan 1,9 százalékkal nő.

A májusi jelentésében a nemzetközi pénzintézet még 2,9 százalékos GDP-bővülést valószínűsített 2022-re, míg 2023-ra 1,1 százalékos növekedéssel számolt. A jelentés emlékeztetett, hogy a román gazdaság az idei első fél évben jelentős mértékben, 5,8 százalékkal nőtt, de a második fél évben megfigyelhetők a lassulás jelei, az infláció kétszámjegyű. A 2023-as alacsonyabb növekedést azzal magyarázzák, hogy a lakosság jövedelme csökkenni fog, a magas energiaárak lassítják a beruházásokat, illetve a román áruk iránti külföldi kereslet is mérséklődni fog főleg Németországban.

A román pénzügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,8 százalékra emelte az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát a júniusban jelzett 3,5-4,5 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!