Az Egyesült Államokban márciusban hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás

Gazdaság, 2021.03.31

Az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban márciusban a vártnál kevésbé, de így is  a legnagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az elmúlt hat hónapot tekintve, a bérfizetési és foglalkoztatási szolgáltatásokat nyújtó Automatic Data Processing vállalat munkaügyi kutató intézete, az ADP Research Institute havi rendszeres foglalkoztatási jelentése alapján.

A jelentés szerint szezonális kiigazítással márciusban az előző havihoz képest 517 ezerrel nőtt a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban.

A növekedés mértéke azonban kissé elmarad a várt 550 ezertől. Az előző hónapban, februárban 176 ezer volt a foglalkoztatottak számának a havi növekedése. A márciusinál nagyobb mértékben legutóbb tavaly szeptemberben nőtt a foglalkoztatás, 821 ezerrel.

A tavalyi válságévet megelőzőleg a foglalkoztatottak száma nagyjából havi 100-200 ezerrel növekedett. A járványvédelmi korlátozások miatt tavaly áprilisban rekordmértékben, 19,392 millióval csökkent az előző havihoz képest a foglalkoztatottak száma, amit májusban 3,170 milliós, júniusban pedig 4,350 milliós havi növekedés követett. A foglalkoztatás az év végéig havi több százezerrel növekedett, a legnagyobb mértékben szeptemberben, majd decemberben a korlátozások második köre miatt 75 ezerrel csökkent. Januárban ismét növekedésnek indult a foglalkoztatás, közel 200 ezres mértékben.

Idén márciusban az 517 ezres havi növekedéshez a termelőipari ágazatok 80 ezerrel, a szolgáltatóipari ágazatok pedig 437 ezerrel járultak hozzá. Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató kisvállalatoknál 174 ezer volt a növekedés, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 188 ezer, a nagyvállalatoknál pedig 155 ezer.
https://adpemploymentreport.com/2021/March/NER/NER-March-2021.aspx
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!