Az EKB kamatot csökkentett és újraindítja a nettó eszközvásárlási programot

Gazdaság, 2019.09.12

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

A testület 10 bázisponttal, rekordalacsonyra, mínusz 0,50 százalékra vitte le a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.

Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek szintén történelmi mélypontnak számító 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi szintjükön maradnak, vagy még lejjebb kerülnek addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson. Jelenleg 1 százalék az infláció.

A kormányzótanács november 1-től újraindítja a múlt év végén leállított és a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programot (APP) havi 20 milliárd euró értékben.

Az EKB csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs várakozását a következő három évre és GDP-növekedési előrejelzését a következő két évre.

A kormányzótanács az inflációra vonatkozó idei becslését 1,3 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,4 százalékról 1 százalékra, a 2021. évit pedig 1,6 százalékról 1,5 százalékra változtatta.

Az eurózóna gazdaságának idei növekedésére vonatkozó várakozását 1,2 százalékról 1,1 százalékra, a jövő évit pedig 1,4 százalékról 1,2 százalékra vitte lejjebb, a 2021-re vonatkozó 1,4 százalékos GDP-növekedési várakozásán nem változtatott.

Az euróövezet gazdasága negyedéves összevetésben csak minimálisan, 0,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben; ugyanebben az időszakban a német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott.

Mario Draghi, az EKB leköszönő elnöke a helyzetet úgy jellemezte csütörtökön tartott sajtóértekezletén, hogy az euróövezet gazdasága "elhúzódó" lassulás állapotában van, az infláció továbbra is alacsony, a növekedést rontó kockázatok kerültek fölénybe.

Az EKB döntése után az euró 2017 májusa óta legalacsonyabb szintre, 1,0958 dollárra süllyedt, majd 15.30 óra körül 1,0981 dollárra erősödött vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!