Az EKB minden monetáris eszközzel rendelkezik a pénzügyi stabilitás biztosításához

Gazdaság, 2018.12.13

Az EKB 0,1 százalékponttal csökkentette euróövezeti növekedési előrejelzését a fékező kockázatok erősödésére hivatkozva. Jelezte ugyanakkor, hogy minden monetáris politikai eszközzel rendelkezik az inflációs cél eléréséhez és a pénzügyi stabilitás fenntartásához.

Mario Draghi, az EKB elnöke az alapkamat szinten tartásáról és az eszközvásárlási program befejezéséről szóló csütörtöki döntés alapjául szolgáló megfontolásokat ismertető sajtótájékoztatón elmondta: várakozásaik szerint a kamatlábak legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, és ezt követően is "mindaddig, amíg a cél közeli infláció eléréséhez ezt szükségesnek tartjuk". Hozzátette: a testület egyhangúlag döntött a kamat szinten tartása mellett.

Az idei GDP-növekedés 2,0 százalék helyett 1,9 százalék, a jövő évi 1,8 százalék helyet 1,7 százalék lesz. A 2020-as GDP-növekedési előrejelzést 1,7 százalékon hagyta az EKB és első alkalommal 1,5 százalékos növekedési előrejelzést tett 2021-re. A 2018-tól 2020-ig szeptemberben tett 1,7 százalékos inflációs előrejelzését is módosította az EKB. Eszerint az idén 1,8 százalékos, jövőre 1,6 százalékos inflációt vár, 2020-ban 1,7 százalékosat, majd 2021-ben 1,8 százalékosat.

Az EKB elnöke közölte: "a lejáró értékpapírokból származó tőkebevételt mindaddig szándékunkban áll reinvesztálni, amíg annak szükségét látjuk. Jelentős monetáris ösztönzőkre van ugyanis még középtávon szükség az inflációs nyomás felépítéséhez. Hangsúlyozta: "az alapkamat alakulásáról adott jelzéseink és a reinvesztálás megfelelő monetáris ösztönzést jelent az inflációs cél elérésére".

Az intézkedés várható időtartamára vonatkozóan feltett újságírói kérdésre adott válaszában hangsúlyozta: "amennyiben szükségesnek láttuk volna egy konkrét periódus kijelölését, azt meg is tettük volna".

A tájékoztatón az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács kész bármikor a fennálló helyzethez igazítani a rendelkezésére álló eszközöket az inflációs cél eléréséhez fenntartható módon.

"Az euróövezeti növekedést veszélyeztető kockázatok kiegyensúlyozottnak mondhatók" - szögezte le Mario Draghi, "de a növekedést fékező hatások felé billenhetnek ki számos geopolitikai tényező, a protekcionista törekvések erősödése, a feltörekvő régiók gazdasági sérülékenysége és a pénzpiaci volatilitás fokozódása miatt".

Újságírói kérdésre adott válaszában hangsúlyozta: "úgy gondoljuk minden szükséges monetáris politikai eszköz a rendelkezésünkre áll a fellépő problémák kezeléséhez még ezekben a bizonytalan időkben is. Monetáris politikánk nagy hangsúlyt helyez a felmerülő lehetőségek mérlegelésére".

Mario Draghi elmondta: az EKB a lefelé ható kockázatok miatt szeptemberi előrejelzéséhez képest csökkentette euróövezeti növekedési prognózisát. Mario Draghi megismételte az EKB az erősen eladósodott euróövezeti tagállamok címére intézett intelmét a költségvetési tartalékaik megerősítésére, illetve a stabilitási és növekedési paktumban megfogalmazott követelmények szigorú alkalmazására pénzügyi stabilitásuk megőrzése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!