Az elmúlt hat hónap legjobb szintjére erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban

Gazdaság, 2020.07.01

Az elmúlt hat hónap legmagasabb szintjére erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban - derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 50,7 pontról 51,2 pontra emelkedett júniusban. A kínai feldolgozóipari BMI ezzel júniusban immár a második egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők 50,5 pontot vártak, vagyis a növekedés gyengülésére számítottak a májusi adathoz képest. A júniusi adat a legjobbnak számít a tavaly decemberi 51,5 pont óta.

A Caixin szerint a júniusi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kínai gazdaság kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta nehézségekből, különösképpen a belső kereslet élénkülésének köszönhetően. Az új megrendelések állományát tükröző részindex júniusban az 50 pontos küszöb fölé került, ám az új exportmegrendelések állománya tovább csökkent, mivel a jelenleg a világ többi részén tomboló koronavírus aláássa a kínai áruk iránti külföldi keresletet. A termelés mindazonáltal a negyedik egymást követő hónapja bővül, bár a növekedés üteme júniusban lassult májushoz képest.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex február óta a legmagasabb szintre emelkedett, ami azt jelzi, hogy a kis- és középvállalatok javuló optimizmussal tekintenek a piac jövőjére.

A foglalkoztatottság alindexe azonban tovább zsugorodott, és immár hatodik hónapja maradt az 50 pontos küszöb alatt. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza szerint a feldolgozóipari vállalatok változatlanul óvatosak az újabb munkaerő felvételét illetően, sokan inkább további leépítéseket terveznek, és nem sietik el a megüresedett pozíciók újbóli betöltését.

A kínai statisztikai hivatal kedden tette közzé a júniusi hivatalos feldolgozóipari BMI-t, amely a nagyobb vállalatok körében folytatott felmérés alapján szintén enyhe javulást tükrözött májushoz képest, 50,9 pontra emelkedett a megelőző hónapban mért 50,6 pontról.

A statisztikai hivatal a tervek szerint július 16-án közli a második negyedéves GDP-adatokat. Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben, először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A kínai kormányzat a globális járványhelyzet okozta bizonytalanságra hivatkozva az idén - 2002 óta először - nem jelölt ki GDP-célszámokat. Egyes elemzők pedig arra számítanak, hogy a kínai GDP a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!