Az elmúlt másfél év leglassúbb növekedését mutatta májusban az euróövezeti feldolgozóipar

Gazdaság, 2022.06.01

Májusban az elmúlt másfél év legkisebb mértékű növekedését mutatta az európai feldolgozóipar teljesítménye a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének végleges értékei alapján.    

Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke májusban 54,6 pontra javult az 54,4 pontos előzetes értékről, de elmaradt az áprilisi 55,5 ponttól, és ezzel 2020 novembere óta a legalacsonyabb értéket ütötte meg.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevekénység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipar új megrendelései 2020 júniusa óta először csökkentek az euróövezetben. A termelés növekedési üteme az áprilisi mélypontról kissé javult ugyan, de továbbra is lassúnak számít. Az üzleti bizalom az elmúlt két év legalacsonyabb értékei közé tartozik az árak emelkedése, az ellátási láncok és a kereslet kilátásaival kapcsolatos tartós aggodalmak közepette.

Az árak májusi alakulása továbbra is jelentős inflációs nyomást jelez, annak ellenére is, hogy mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak növekedési üteme enyhén mérséklődött. Egyes szállítási láncokban már észlelhetők a fennakadások enyhülésére utaló jelek. Összességében a szállítási idők 2021 eleje óta a második leggyengébb mértékben hosszabbodtak meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!