Az első fél évben 4,7 százalékkal nőtt a román GDP

Gazdaság, 2019.08.14

Az első fél évben 4,7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 4,8 százalékos volt.

A gyorsjelentés szerint a második negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 4,4 százalékkal volt nagyobb éves összevetésben, a kiigazított érték alapján 4,6 százalékos GDP-növekedést jegyeztek. A második negyedévi GDP 1 százalékkal haladta meg az előző negyedévit.

Az első negyedévhez képest lassult a román gazdasági növekedés, mivel január és március között a nyers adatok szerint 5 százalékkal bővült a gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított értékek alapján is lassulás figyelhető meg, hiszen az első negyedévben 4,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.

A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél, ami meghaladja az Európai Bizottság által júliusban közölt 4 százalékos növekedési várakozást. Bukarest tavaly is 5,5 százalékos gazdasági növekedést remélt, végül 4,1 százalékkal nőtt a GDP.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!