Az első negyedévben 3,2 százalékkal nőtt a szlovén gazdaság

Gazdaság, 2019.05.31

A szlovén gazdaság 3,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékkal bővült 2018-hoz képest.

Bár a növekedés lassult az előző negyedévhez képest, amikor 4,1 százalékos volt a bővülés, a szezonálisan és naptárhatással igazított növekedési ráta meghaladta a 3,68 százalékot, ami 0,8 százalékponttal több, mint tavaly az utolsó negyedévben.

Az elemzők előrejelzésével ellentétben a lassulást nem a külső kereslet visszaesése váltotta ki, mivel az export az előző két negyedévhez képest gyorsabban bővült, hanem a belföldi fogyasztás lassulása. A belföldi fogyasztás az első negyedévben 1,8 százalékkal nőtt, az elmúlt három évben ez volt a legalacsonyabb növekedési ráta. Ezen belül a végső fogyasztás 2,9 százalékkal nőtt, valamivel többel, mint az előző három negyedévben.

Az export 7,6, az import 4,4 százalékkal emelkedett az első negyedévben, ami külkereskedelmi többletet eredményezett, és ez 1,6 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A gazdasági aktivitás továbbra is erős, ami leginkább a foglalkoztatottak számában tükröződik. Az első negyedéven 2,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Új munkahelyek főleg a gyártásban, az építőiparban, a szállítmányozásban és a kereskedelemben jöttek létre, valamint a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység ágazatban az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.

Májusban az infláció 1,4 százalék volt, 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint áprilisban. A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az áprilisi 1,8 százalékról májusban 1,6 százalékra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!