Az első negyedévben zsugorodott a japán GDP

Gazdaság, 2021.05.18

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első negyedévben a japán bruttó hazai termék a kedden publikált jelentés alapján.

A tokiói kormányhivatal jelentése alapján az első negyedévben az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal csökkent Japán bruttó hazai terméke a negyedik negyedévi 2,8 százalékos - negyedéves - növekedés után. A piac 1,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést várt.

Éves bázison szintén a vártnál nagyobb mértékben csökkent a japán GDP, 5,1 százalékkal, míg elemzők 4,5 százalékos esést jeleztek előre.

Az idei első három hónapban a tavaly második negyedévi óta az első alkalommal csökkent a japán bruttó hazai termék. Akkor a koronavírus-járvány első hulláma, most pedig egy újabb fertőzési hullám miatt. Mindkét esetben elsősorban a lakossági fogyasztás visszaesése miatt.

A negyedik negyedévben a visszaesést követő gazdasági fellendülésnek köszönhetően 11,6 százalékkal nőtt a japán GDP.

Negyedéves bázison a bruttó hazai termék felét adó lakossági fogyasztás 1,4 százalékkal csökkent az első negyedévben a negyedik negyedévi 2,2 százalékos növekedés után. A kormányzati kiadások 1,8 százalékkal csökkentek az első negyedévben az előző negyedévi 1,8 százalékos emelkedés után. Az infrastrukturális beruházások 1,1 százalékkal mérséklődtek, míg a negyedik negyedévben 1,1 százalékkal emelkedtek. A vállalati beruházások 1,4 százalékkal csökkentek a negyedik negyedévi 4,3 százalékos növekedés után. Az export 2,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, az import pedig 4 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!