Az első tíz hónapban 4 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Gazdaság, 2018.12.12

Az idei első tíz hónapban a nyers adatok szerint 4 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 5,7 százalékos volt. A nyers és a kiigazított adatok szerinti növekedés is elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, amely 4,9, illetve 6,6 százalékkal növekedett.

Októberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 3,5 százalékkal nőtt a tavalyi tízedik hónaphoz mérten, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 5,7 százalékos volt.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 12,9 százalékkal nőtt a január és október közötti időszakban tavalyhoz képest.

A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az új ipari megrendelések 21,9 százalékkal emelkedtek októberben éves összevetésben.

A román kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén. Az első három negyedévben a román gazdaság 4,2 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!