Az építőipari kkv-kat célzó támogatás módosítását kezdeményezte a Magyar Mérnöki Kamara

Gazdaság, 2019.04.18

Az építőipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) célzó támogatás feltételeinek módosítását kezdeményezte a Magyar Mérnöki Kamara (MMK), javasolva, hogy a pályázatot terjesszék ki a mikrovállalkozásokra is, hiszen a tervezőirodák túlnyomó többsége, mintegy 6000 ezer vállalkozás sorolható ebbe a kategóriába - közölte az MMK csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a kamara kezdeményezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) héten megjelent pályázati felhívásában foglalt feltételekkel szemben az alkalmazotti létszám alsó határa 5 tervezőmérnök, a digitalizációt segítő eszközök beszerzésére megpályázható minimális összeg pedig 10 millió forint legyen.

A kiírás alapján a 6 milliárd forintos forrásból 25 millió és 400 millió forint közötti összegre lehet pályázni, a pályázó vállalkozásnak legalább 10 fős létszámot kell alkalmaznia a fenntartási időszak alatt.

Közölték: a kamara támogatja az építőipar hatékonyságának növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket, ugyanakkor a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat támogatják, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról.

Az MMK szerint a tervezőirodák szervezeti nagyságrendje nem kezelhető egy kategóriában az építési-kivitelezési cégekkel, ezért fontos lenne, hogy azokat a pályázat önálló kategóriának tekintse.

Nyilvántartásuk szerint mintegy 6500 mérnökiroda alig 2 százaléka rendelkezik legalább 10 tervezőmérnökkel, tehát túlsúlyban vannak azok mikrovállalkozások, amelyek a megjelent pályázat feltételeinek nem tudnak eleget tenni - mutat rá közleményében az MMK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!