Az Európai Bizottság jelentősen csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását

Gazdaság, 2018.11.08

Az Európai Bizottság (EB) jelentősen csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 3,6 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 4,5 százalék helyett.

Az uniós végrehajtó szerv csütörtökön közzétett őszi prognózisában a jövő évre 3,8 százalékos román gazdasági növekedést valószínűsített a tavasszal közölt 3,9 százalék helyett. 2020-ra 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az uniós bizottság szerint a következő időszakban a belföldi fogyasztás várhatóan csökkenni fog Romániában, hiszen a béremelések is mérséklődnek, a magas infláció kedvezőtlenül befolyásolja az állampolgárok vásárlóerejét. Ennek ellenére továbbra is a belföldi fogyasztás marad a gazdasági növekedés fő hajtóereje.

Az EB az idén 4,8 százalékos inflációra számít a korábban közölt 4,2 százalékhoz képest, a jövő évben várhatóan 3,5 százalékra mérséklődik a fogyasztói árindex-emelkedés, 2020-ban 3,3 százalékra lassul. Úgy értékelik, hogy a legfőbb kockázatot a termelékenységet meghaladó mértékű béremelések jelentik, amelyek tovább csökkenthetik a román gazdaság versenyképességét és gyengítik az exporteredményeket is.

Brüsszel 3,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt valószínűsített idénre, 2019-re 3,4 százalékot, 2020-ra 4,7 százalékos deficittel számol.

A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél 3 százalékos államháztartási hiány mellett, 2019-re 5,7 százalékos, 2020-ra 5 százalékos GDP-bővülést valószínűsített, ami jóval meghaladja Brüsszel számításait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!