Az Európai Tanács elnöke a gazdasági és monetáris unió elmélyítése mellett érvelt

Gazdaság, 2019.12.05

A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, valamint a bankunió erősítése mellett érvelt az Európai Tanács elnöke az Európai Unió fő vezetőinek csütörtöki brüsszeli munkamegbeszélésén. Charles Michel szerint ezek a lépések biztosíthatják a fenntartható gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A jövő heti euróövezeti csúcstalálkozó előtt tartott találkozón részt vett Ursula Von der Leyen európai bizottsági elnök, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) és Mário Centeno, az eurócsoport elnöke.

"A jövő kihívása abban rejlik, hogy megerősítsük Európa gazdasági növekedési potenciálját, és előmozdítsunk egy olyan virágzó szociális piacgazdaságot, amely környezetvédelmi szempontból is fenntartható, versenyképes és innovatív" -fogalmazott a tanács elnöke.

Az euróövezeti csúcstalálkozót 2019. december 13-án tartják Brüsszelben. A találkozón szó lesz a 2008-as gazdasági válság után létrehozott, az EU pénzügyi egyensúlyának megőrzését szolgáló európai stabilitási mechanizmus felülvizsgálatáról.

A csúcstalálkozón fontos téma lesz a bankunió megerősítése, különös tekintettel az egységes felügyeleti mechanizmusra, a szanálási mechanizmusra és az európai betétbiztosítási rendszerre.

Az egységes felügyeleti mechanizmus az euróövezet legnagyobb és legfontosabb bankjait ellenőrzi európai szinten, míg az egységes szanálási mechanizmus célja, hogy a csődbe jutó bankok kezelése a lehető legkevesebb pénzébe kerüljön az adófizetőknek. Az európai betétbiztosítási rendszerről még tart a vita.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!