Az idei első fél évben 5,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában

Gazdaság, 2019.08.12

Az idei első fél évben 5,4 százalékkal nőttek Romániában az új ipari megrendelések a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A növekedés főleg a tartós használati ipari cikkeknek volt köszönhető, amelyek esetében a megrendelések 8,9 százalékkal bővültek. Ugyanakkor júniusban az új ipari megrendelések 2,8 százalékkal csökkentek a tavalyi év hatodik hónapjához képest. Havi bontásban 9,5 százalékos visszaesést jegyeztek májushoz viszonyítva.

A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idei első fél évben 6,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ugyanakkor júniusban a vállalatok árbevétele 0,2 százalékkal mérséklődött a tavalyi év hatodik hónapjához viszonyítva.

A román statisztikai intézet várhatóan szerdán teszi közzé a júniusi és az első féléves ipari termelésre vonatkozó adatokat. Az idei első öt hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 0,4 százalék volt. Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!