Az idén a legnagyobb mértékben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban

Gazdaság, 2021.06.01

Az idén a legnagyobb mértékben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban a kereslet élénkülésének köszönhetően, ám a növekvő inflációs nyomás beárnyékolja a járvány utáni gazdasági helyreállás kilátásait - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 51,9 pontról 52,0 pontra emelkedett májusban. Elemzők stagnálásra számítottak. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A termelés részindexe áprilishoz képest a növekedés lassulását jelezte. A felmérésben részt vevő vállalatok elmondása alapján ez elsősorban nyersanyaghiánynak, illetve a beszerzési árak emelkedésének volt betudható. Az új megrendelések állománya ugyanakkor az elmúlt öt hónap leggyorsabb ütemében bővült. A belföldi és külföldi kereslet egyaránt élénkült, az új exportmegrendelések állományának részindexe az elmúlt hat hónap legmagasabb szintjére szökött fel májusban.

A foglalkoztatottság alindexe az áprilisi emelkedést követően nem mutatott elmozdulást májusban. Míg egyes cégek bővítették az alkalmazotti létszámot a kapacitásaik növelése érdekében, mások a megnövekedett beszerzési költségek miatt inkább óvatosak maradtak.

A költségterhek gyors ütemben nőttek az elmúlt hónapban, amikor a felmérés eredménye 2016 decembere óta a legmagasabb arányú inflációt tükrözte. A vállalatok a magasabb beszerzési költségeket jellemzően a vevőikre hárították át a termelői árak emelésével, aminek következtében a termelői árak 2011 februárja óta a leggyorsabb ütemben nőttek.

A feldolgozóipari kis- és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, abban bízva, hogy a termelés a javuló keresletnek, valamint az új termékek megjelenésének köszönhetően bővülni fog az elkövetkező egy évben. Az üzleti várakozások részindexe mindazonáltal az elmúlt négy hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött a növekvő költségek és a világjárvány okozta bizonytalanságok miatt.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza a közleményben megjegyezte: a kínai döntéshozók két, májusban tartott vezetői ülésén is napirendre került a nyersanyagárak emelkedésének kérdése, és utasításokat fogalmaztak meg az ellátás illetve az árak stabilizálása érdekében. Vang mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az inflációs nyomás szűkíti a gazdaságpolitikai mozgásteret. Kiemelte: a meredeken emelkedő nyersanyagárak már fennakadásokat okoztak a gazdaságban, mivel egyes vállalatok megkezdték a nyersanyagok nagy mennyiségű felhalmozását, míg mások nyersanyaghiánnyal küszködtek.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos májusi adat - 51,0 pont - a feldolgozóipari teljesítmény stabil növekedését tükrözte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!