Az IMF enyhén javította a román gazdaságra vonatkozó idei és jövő évi előrejelzését

Gazdaság, 2020.10.13

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) enyhén javította a román gazdaságra vonatkozó idei és jövő évi előrejelzését, így 2020-ban a román bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékos csökkenésére, majd 2021-ben 4,6 százalékos bővülésére számít.

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2020 október (World Economic Outlook, October 2020) című tanulmányban szerepelnek ezek a számok, amelyek enyhén jobbak a washingtoni pénzintézet tavaszi világgazdasági prognózisához mérten. Akkor az IMF 5 százalékos román GDP-csökkenést prognosztizált, és 2021-re 3,9 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak.

A román kormány idén 3,9 százalékos GDP-csökkenésre és a GDP 8,6 százalékát elérő államháztartási hiányra számít.

Az IMF idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzése derűlátóbb a Világbankénál, amely a múlt héten közölte, hogy a román GDP az idén várhatóan 5,7 százalékkal zsugorodik az előző évhez mérten. Ugyanakkor a Világbank a jövő évre 4,9 százalékos GDP-növekedést becsült, ami meghaladja az IMF által most prognosztizált 4,6 százalékot. Az IMF a román folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó előrejelzését is javította, így a washingtoni pénzintézet az őszi prognózisában GDP-arányosan 5,3 százalék deficitet vetített előre, míg a tavaszi jelentésében még 5,5 százalék hiánnyal számolt. A jövő évben ez a mutató várhatóan 4,5 százalékra csökken, ami kisebb a tavasszal prognosztizált 4,7 százaléknál. A román munkanélküliségi rátára vonatkozó valutaalapi előrejelzés is kedvezőbb. Az állástalanok aránya ugyan a 2019-ben jegyzett 3,9 százalékról 7,9 százalékra nő 2020-ban, de az IMF tavasszal még 10,1 százalékos rátát jósolt az év végére. Ugyanakkor 2021-re változatlanul 6 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!