Az IMF megkezdte a Szerbiával kötött tanácsadói megállapodás felülvizsgálatát

Gazdaság, 2019.01.29

Megkezdődött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Szerbia között tavaly megkötött tanácsadói megállapodás második felülvizsgálata, az IMF küldöttsége tíz napon át tárgyal a belgrádi illetékesekkel.

A szerb kormány és az IMF júniusban állapodott meg egy harminc hónapra szóló, nem pénzügyi, hanem tanácsadásra vonatkozó együttműködésről. Az új program a tervek szerint a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást őrzi meg, valamint az ambiciózus strukturális és intézményi reformok megvalósítását támogatja annak érdekében, hogy elősegítsék a gazdasági növekedést, növeljék az életszínvonalat, lehetőséget teremtsenek új munkahelyek létrehozására, és növeljék a befektetői bizalmat.

A megállapodás első, decemberi felülvizsgálatakor az IMF megállapította, hogy a szerb gazdaság 2018-ban jól teljesített, és a kormány elkötelezett amellett, hogy a szükséges reformokat 2019-ben is folytassa.

A mostani felülvizsgálat is azt hivatott megállapítani, hogy a korábban lefektetett elvek továbbra is működnek-e, illetve a felek tárgyalnak a szerb gazdaság 2019-es és 2020-as kilátásairól is.

A szerb gazdaság a becslések szerint 4,2 százalékkal bővült a tavalyi évben, a várakozások szerint az idén 3,5 százalékkal nő a bruttó hazai termék.

Szerbia tavaly februárban zárta le a 2014-ben a Nemzetközi Valutaalappal kötött 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodást. Az akkori megegyezés értelmében Szerbia csökkentette az államadósságát, megszabadult néhány veszteséges állami vállalattól, csökkentette a nyugdíjakat és a közszférában dolgozók béreit, valamint karcsúsított a felduzzadt állami adminisztráción.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!