Az MKB Bank részesedést szerezne a horvát Slatinska bankaban

Gazdaság, 2020.06.19

Az MKB Bank Nyrt. vizsgálja annak lehetőségét és feltételeit, hogy részesedést szerezzen a horvát Slatinska banka Rt.-ben - közölte pénteken a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a horvát sajtóban megjelent hírekre reagálva.

Hozzátette: amennyiben az MKB Banknak ezzel összefüggésben közzétételi kötelezettsége keletkezne, annak az előírások szerint eleget fog tenni.

A Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva korábban arról írt: az MKB a horvát Deloitte befektetési és tanácsadói vállalaton keresztül már elvégezte a Slatinska banka mélyvizsgálatát. Bár az üzletet még nem sikerült megkötni, az MKB Bank már jelezte a tőzsdefelügyelet felé szándékát, és amennyiben megkapja a Horvát Nemzeti Bank (HNB) hozzájárulását, részesedést szerezhet a Slatinska bankaban - hangsúlyozták.

A jegybank adatai szerint a Slatinska banka teljes eszközállománya 2018 végén 1,57 milliárd kunát (71,6 milliárd forint) tett ki és 4,78 millió kuna (218 millió forint) nyereségre tett szert.

A horvát bank főrészvényese a SZAIF Holding, a horvátországi székhelyű NEK alap további 24,95, míg a horvát állam 8,24 százalékos részesedéssel rendelkezik a pénzintézetben.

Az MKB csoport tavaly 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg év végén 1759,8 milliárd forintot tett ki, vagyis 5,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Az MKB a májusban ismertetett adatok alapján az idei első negyedévben 7,9 milliárd forint korrigált konszolidált adózás utáni eredményt ért el, 5,5 százalékkal haladva meg a tavalyi azonos időszak eredményét. A mérlegfőösszeg 5,8 százalékos emelkedéssel lett 2029,9 milliárd forint.

Az MKB nemrég közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel (MTB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét. Az együttműködéshez a Budapest Bank Zrt. is csatlakozott. A pénzintézetek esetleges fúziójáról később dönthetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!