Az MNB a Revolut használatának kockázataira hívta fel a figyelmet

Gazdaság, 2022.07.19

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Revolut használatának kockázataira hívta fel ismét a figyelmet kedden kiadott közleményében.

Az MNB álláspontja szerint az ügyfelek védelme érdekében a Revolut Banknak itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét.

Az MNB jelenlegi ismeretei szerint a társaság státuszában legalább jövő évig nem várható változás, addig is online, határon átnyúló szolgáltatóként működik, így a magyar ügyfelek továbbra sem tudják Magyarországon rendezni betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat a Revolut Bankkal szemben.

Kiemelték: a Revolut társaság prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét - az uniós jogszabályok szerint - alapvetően az anyabank székhelye szerinti litván, vagyis nem a hazai felügyeleti hatóság látja el.

A Magyar Nemzeti Bankot "fogadó országbeli" felügyeletként a fogyasztóvédelem terén csak korlátozott jogosítványok illetik meg. A betétesek védelmét a litván - és nem a magyar - betétbiztosítási rendszer garantálja. Esetleges elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett magyar fogyasztók alapvetően csak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot saját ügyeikben - hívta fel a figyelmet az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!