Az MNB július 1-jétől feloldja a rendszerszinten jelentős hitelintézetek tőkepuffereit

Gazdaság, 2020.04.01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a rendkívüli körülményekre tekintettel a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferek 2020. július 1-jétől való feloldásáról döntött. Az érintett intézményeknek 2022-től három év alatt, fokozatosan kell majd újból felépíteniük a 2020-ra eredetileg előírt tőkepuffereket. Az intézkedés akár 4500 milliárd forint további hitel kihelyezésére ad lehetőséget az adott körben - jelentette be a jegybank szerdán a honlapján.

Az így felszabaduló tőke támogatja a bankrendszer hitelezési tevékenységének fenntartását, gazdasági növekedéshez való hozzájárulását - írja közleményében a jegybank.

Az MNB 2015 óta meghatározza a rendszerszinten jelentős hitelintézetek körét, 2017 óta pedig addicionális tőkekövetelményeket határoz meg számukra. A jegybank szerint a koronavírus-járvány okozta rendkívüli gazdasági körülmények miatt szükségessé vált a jelenlegi helyzet hitelpiaci hatásaiból fakadó rendszerkockázatok mérséklése, amit a tőkekövetelmények csökkentése támogathat. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa erre tekintettel, a pénzügyi stabilitás fenntartása céljából a hazai rendszerszinten jelentős intézmények számára előírt tőkepufferek átmeneti feloldásáról döntött, melynek értelmében 2020. július 1-től a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferráták 0 százalékra csökkennek.

A tőkepufferek feloldásával akár 4500 milliárd forint addicionális hitel kihelyezésére nyílik lehetőségük a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézeteknek, továbbra is támogatva a reálgazdaság növekedését. Az MNB kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bankok a felszabaduló tőke segítségével a rendkívüli körülmények között a reálgazdaság hitelezését finanszírozzák osztalék és egyéb, tőkét érintő kifizetések helyett, fenntartva a bankrendszer stabil veszteségellenálló-képességét - hangsúlyozza a jegybank.

A hitelezés helyreállását támogató fokozatosság és a veszteségviselő-képesség megerősítése érdekében a rendszerszinten jelentős bankoknak 2022-től három év alatt újra fel kell majd építeniük a 2020-ra már előírt, illetve a jövőbeli felülvizsgálatok útján megállapított végleges rátáknak megfelelő puffereket. Az átmeneti pufferráták 2022-ben és 2023-ban a tervezett végleges mérték egynegyedével növekednek évente, 2024-től a tervezett végleges pufferrátáknak való megfelelést várja el az MNB. A végleges pufferráták mértékét az MNB az éves rendszeres felülvizsgálat során - a hitelintézetek rendszerkockázati jelentőségének lényeges változásai alapján - szükség szerint módosítja - közölte a jegybank.

A rendszerszinten jelentős intézmények esetleges pénzügyi nehézsége a különböző hatásokon keresztül veszélyeztetheti az egész magyar pénzügyi közvetítőrendszer működését, és közvetve reálgazdasági problémákat is okozhat. Ezért a jegybank kiemelt figyelemmel követi működésüket, és sokkellenálló képességüket pótlólagos tőkepuffer előírásával erősíti.

Az MNB 2016-ban nyolc rendszerszinten jelentős pénzintézetet (Other Systemically Important Institution, O-SII) nevezett meg, az OTP Bankot, az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t, a K&H Bankot, a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot (MTB), a Raiffeisen Bankot, az Erste Bank Hungary-t, a CIB Bankot, az MKB Bankot.

Az MNB az érintett hitelintézetek sokkellenálló képességének erősítése érdekében 0,5-2 százalék közötti tőkepuffer-követelményt állapított meg. A többlet tőkekövetelményeket 2017-től 4 év alatt, fokozatosan kellett teljesíteniük a hitelintézeteknek, 2020. január 1-jétől kellett elérniük a tőkepuffer teljes értékét.

A rendszerszinten jelentős hitelintézetekre előírt tőkepufferráták 2020-ra a következők voltak: OTP Bank 2 százalék, UniCredit Bank Hungary 1 százalék, K&H 1 százalék, Erste Bank Hungary 0,5 százalék, Raiffeisen Bank 0,5 százalék, MTB 0,5 százalék, CIB Bank 0,5 százalék, MKB Bank 0,5 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!