Az MNB megerősítette a többlet-tőkekövetelménnyel érintett bankok minősítését

Gazdaság, 2018.11.15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a rendszerszinten jelentős belföldi pénzintézetek éves felülvizsgálatában megerősítette a tavalyi eljárás során azonosított nyolc intézmény minősítését, amelyekre többlet-tőkekövetelmény vonatkozik.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint az érintettek köre nem változott. Az előírás az OTP Bank Nyrt.-t, az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-t, az Erste Bank Hungary Zrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-t, az MKB Bank Zrt.-t és a CIB Bank Zrt.-t érinti.

A magyarországi székhelyű pénzintézetek közül a rendszerszinten is jelentős társaságok számára a jegybank csődvalószínűséget mérséklő tőkepuffert írt elő 2017-től kezdődően. A 0,5 és 2 százalék közötti többlettőke-követelményt fokozatosan vezetik be 2020-ig. Jövőre a meghirdetett egyedi pufferráta-pályáknak megfelelően nő a többlet-tőkekövetelmények szintje - írták.

Hozzátették, hogy a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló ütemezés elegendő felkészülési időt biztosít a megfeleléshez, emellett erősíti a pénzügyi stabilitást és segíti az egészséges hitelezést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!