Az MNB összefoglaló dokumentumot tett közzé a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezményről

Gazdaság, 2021.03.18

A vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programmal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat összefoglaló dokumentumot tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz, más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A stratégia részeként a jegybank tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját.

Az MNB közleményében azt írták, a program meghirdetése óta számos kérdés, észrevétel merült fel, ezért az ezekre adott szakmai válaszokat kérdések és válaszok formában összesítette. A közzétett dokumentum többek között például arra is válaszol, hogy ha egy kötvénykibocsátás során a finanszírozott alapügyletek zöldnek minősülnek, a kötvényhez szükség van-e külön zöld minősítésre.

A jegybank továbbra is várja az érintett szereplőktől a tőkekedvezmény-programhoz kötődő kérdéseket a [email protected] címre, az ezekre adott válaszokkal folyamatosan bővíti a már közzétett dokumentumot - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben hangsúlyozzák, az MNB pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani kívánja a zöld hitelezést. A kedvezmény - amelyet öt éven keresztül biztosít az MNB - első lépésben a megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására vonatkozik - írják a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!