Az MNB speciális eljárásokat javasol a moratóriummal kapcsolatos hitelminősítésre és tartalékolásra

Gazdaság, 2021.01.22

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek pénteken.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy a javasolt eljárások erősítik a bankrendszer stabilitását, nem veszélyeztetik annak hitelezési kapacitását, és az ügyfelek számára sem jelentenek változást a szerződésüket, kiszolgálásukat vagy éppen hitelköltségeiket illetően.

A jegybank hangsúlyozza, hogy iránymutatása összhangban van az Európai Bankhatóság (EBA) intézkedéseivel.

A jegybank és az EBA szerint is itt az ideje a tartalékok felépítésének, felkészülve arra az esetre, ha a moratóriumot követően a sérülékeny csoportba tartozó ügyfelek nem tudnák törleszteni hiteleiket.

Az MNB iránymutatása ezzel együtt kimondja: nem szükséges a nemteljesítő, vagy átstrukturált minősítés és ezzel párhuzamosan a magasabb értékvesztés megképzése automatikusan, ha az adott hitelekre 2021. június 30-ig, a meghosszabbított moratórium lejártáig kilenc hónapnál kevesebb időre vették igénybe a moratóriumot.

A kilenc hónapnál hosszabb ideig moratóriumban lévő ügyfélhitelek esetében is egyedileg eltekinthetnek a hitelintézetek az átstrukturálttá minősítéstől, ha egyértelműen igazolható, hogy az adósnak nincsenek és várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei.

Az MNB iránymutatása szerint az egyes hiteleknél az átstrukturált minősítés a moratórium lejárta után hat hónapos megfigyelési időszakot követően megszüntethető, az arra képzett tartalék felszabadítható,
ha az ügyfélnek nem volt 30 napot meghaladó törlesztési késedelme, illetve hátraléka a hat hónap alatt nem haladta meg a 100 eurónak megfelelő összeget és más indok nem merült fel a minősítésre.

A vállalati ügyfelek esetében az MNB az intézményekre bízza, hogy a rendszeres és rendkívüli monitoring folyamataik során mérjék fel az adósok pénzügyi helyzetét - közölte a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!