Az Nhp Hajrá lízingszerződések összege 151 milliárd forintot tesz ki

Gazdaság, 2021.04.09

A lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank Nhp Hajrá programjában összesen 151,2 milliárd forint értékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit tavaly április óta - közölte a Magyar Lízingszövetség pénteken az MTI-vel.

A beruházási célú Nhp-felhasználásból 23 százalékkal részesedik a lízing. Csak a mikrovállalkozásokat nézve ez az érték már 48 százalék - írták hozzátéve, hogy a kisebb vállalkozások beruházásai finanszírozásában a lízingnek kulcsszerepe van.

A lízingszövetség összesítése szerint a jegybanki programban megkötött lízingszerződések esetében az átlagos futamidő alig több mint 5 év, a finanszírozott összeg pedig átlagosan 10,6 millió forintot tett ki.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben ismertette, hogy a kedvezményes jegybanki hitelprogramok az elmúlt években elsősorban a haszonjármű-, valamint az agrárgép- és építőgép-finanszírozásban kaptak kiemelt szerepet.

A koronavírus-járványhoz köthető bizonytalanság miatt még óvatosak a vállalkozások, de a járvány visszahúzódásával várhatóan felívelő pályára kerül beruházási kedv - jegyezte meg Tóth Zoltán utalva arra, hogy a most kibővített keretösszegű Nhp Hajrá jó lehetőségeket tartogat a cégek számára.

Április elején a jegybank 500 milliárd forinttal 3000 milliárd forintra emelte a program keretösszegét - idézték fel a közleményben.

A lízingcégek felkészültek a járvány miatt visszaeső gazdaság újraindítására, valamint a hitelmoratórium lejárta utáni helyzetre, és a vállalkozások fejlődéséhez biztosítani tudják a forrásokat, legyen szó kedvezményes jegybanki vagy piaci lízingkonstrukciókról - olvasható a lízingszövetség közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!