Az OBA az elmúlt 25 évben több mint 263 milliárd forint kártalanítást fizetett

Gazdaság, 2018.11.16

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az elmúlt 25 évben 17 hitelintézet fizetésképtelenségét követően több mint 180 ezer betétest kártalanított, a kártalanítás összege 2018-ig meghaladta a 263 milliárd forintot - ismertette Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) igazgatótanácsának elnöke az OBA működésének 25. évfordulójára rendezett ünnepségen pénteken Budapesten.

Hangsúlyozta, Magyarországon a lakossági bankbetétek 99,5 százaléka OBA által garantált, a bankbetétek 100 ezer euróig, 30 millió forintig teljes biztonságban vannak.

Egy hitelintézet fizetésképtelensége esetén az alapnak a jelenlegi 20 nap helyett 2019. január 1-től 15 munkanapon belül kell kártalanítani a betéteseket. 2021. elejétől ez 10 munkanapra, 2024. év elejétől pedig 7 munkanapra csökken.

Windisch László elmondta, az Országos Betétbiztosítási Alap már most sem jár ettől nagyon távol. A kifejlesztett, innovatív kártalanítási módszerek - mint például az OBA betétbiztosítási kártya - segítenek abban, hogy valóban néhány napot vegyen igénybe a kártalanítás - jegyezte meg.

Az OBA elnöke kitért arra, hogy az alap létrehozása, 1993 óta nagyot változott a pénzügyi világ is, köztük a magyar pénzügyi rendszer. Példaként említette, hogy a biztosított betétállomány az 1993-as mintegy 1000 milliárd forintról mostanra 10 000 milliárd forint fölé emelkedett.

Szavai szerint a pénzügyi garanciarendszer kiterjesztése esetén az OBA hatékony alapkezelő lehetne.

Thierry Dissaux, a Betétbiztosítók Európai Fóruma (EFDI) elnöke elismerően beszélt az OBA munkájáról, amelyet az európai szervezet munkacsoportjaiban végzett.

Az európai szervezetnek 70 tagja van, egyebek közt kapcsolatot tartanak az Európai Unióval, segítik a határon átnyúló kifizetéseket.

A hitelintézetek által benyújtott díjbevallások alapján az összes megtakarítási állomány 2017. év elején 19 321 milliárd forintot tett ki, ami 4,6 százalékos bővülés az előző évhez képest, az egy ügyfélre jutó átlagos biztosított betétösszeg 1 millió 505 ezer forint volt, 9,5 százalékkal nőtt egy év alatt - tájékoztatott az OBA.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!