Az OECD-országokban 1,2 százalékos fogyasztói áremelkedés volt novemberben

Gazdaság, 2021.01.08

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban novemberben 1,2 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedési üteme ugyanúgy, mint októberben.

Novemberben az energiaárak csökkenése 8,1 százalékra gyorsult az októberi 7,7 százalékról, míg az élelmiszerárak emelkedése 3,3 százalékra lassult az októberi 3,6 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt novemberi infláció az októberivel megegyező, 1,6 százalék volt.

Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2 százalékra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés az októberi 2,2 százalék után.

Az euróövezetben maradt a defláció: a fogyasztói árak októberhez hasonlóan 0,3 százalékkal estek. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt novemberi infláció 0,2 százalék volt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közölt nem végleges adatában 0,3 százalékos euróövezeti fogyasztói árcsökkenés szerepelt decemberre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!