Az OECD-országokban gyorsult a fogyasztói árak emelkedése márciusban

Gazdaság, 2021.05.05

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 2,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése márciusban éves szinten a februári 1,7 százalékról.

Márciusban az energiaárak 7,4 százalékkal, 2018 októbere óta a legnagyobb ütemben nőttek tavaly márciussal összevetve, amikor 3,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Márciusban az élelmiszerárak emelkedése 2,7 százalékra mérséklődött a februári éves szintű 3 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi infláció 1,8 százalék volt a februári 1,7 százalék után.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,1 százalék volt a márciusi fogyasztóiár-emelkedés a februári 2,4 százalékot követően.

Az euróövezetben 1,3 százalékos inflációt mértek márciusban a februári 0,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi euróövezeti infláció 0,9 százalék volt a februári 1,1 százalék után.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte nem végleges adatként, hogy áprilisban kétéves csúcson, 1,6 százalékon volt az éves szintű euróövezeti fogyasztói áremelkedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!