Az OECD-országokban gyorsult a fogyasztói áremelkedés januárban

Gazdaság, 2021.03.03

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 1,5 százalékra gyorsult a fogyasztói árnövekedés januárban éves szinten a decemberi 1,2 százalékról.

Januárban az energiaárak csökkenése 3,9 százalékra lassult a decemberi 6,5 százalékról, míg az élelmiszerárak emelkedése 3,1 százalékra mérséklődött az előző havi 3,2 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt januári infláció 1,7 százalék volt a decemberi 1,6 százalék után.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2,2 százalék volt a januári fogyasztói áremelkedés a decemberi 2 százalékot követően.

Az euróövezetben 0,9 százalékos inflációt mértek januárban az előző havi 0,3 százalékos defláció után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt januári infláció 1,4 százalék volt a decemberi 0,2 százalék után.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte nem végleges adatként, hogy februárban 0,9 százalék volt az éves szintű euróövezeti fogyasztói áremelkedés, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt februári infláció pedig 1,1 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!