Az OPUS GLOBAL válságállónak bizonyult

Gazdaság, 2021.04.21

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2020. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az OPUS GLOBAL Nyrt. A vállalatcsoport 2020-ban a világjárvány okozta nehezített gazdasági környezet ellenére is majd 228 milliárd forintos működési bevételt ért el, amely 20,5 milliárdos növekedést jelent a 2019. évi korrigált bevételi mutatókhoz képest.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált szinten 227,8 milliárd forintos működési bevétel mellett közel 22,8 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2020. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Ez - a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték - egy év alatt jelentős, 5,4 milliárdos emelkedést jelent a 2019. évi módosított 16,8 milliárd forinttal szemben.

A csoportban 2020-ban az eredményes gazdálkodás hatására a működési bevételek nagyobb arányban növekedtek, mint amekkora mértékben a működési költségek, melynek következtében 2020-ban 9,4 milliárddal emelkedett a csoport üzemi eredménye - írják a közleményben.

Bár a csoport üzemi eredménye (EBIT) 2020-ban még negatív, ez nem kizárólag a társaságok operatív tevékenységéből adódik, mivel az IFRS standardeknek megfelelően 2020-ban a csoport 16,5 milliárd forint értékcsökkenést számolt el az építőipari ágazatban a 2018. évi apportkor beazonosított szerződésekből befolyó eredmény kiszűrése érdekében.

A 2020. évet az OPUS Csoport konszolidált szinten 560 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 227,6 milliárd forint saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménysoron, a folytatódó és megszűnt tevékenységgel együtt, 5,5 milliárd forint veszteséget realizált.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a fenti eredmények és az elkövetkező évek gazdasági kilátásai megalapozták az OPUS GLOBAL Nyrt. vállalati BB/Stabil minősítését, amelyet a független SCOPE Rating GmbH német hitelminősítő
2021. márciusában immár harmadik alkalommal erősített meg, csakúgy, mint a tervezett akvizíciókra és beruházásokra fordított kötvényforrás bevonáshoz a BBB- minősítést. Európa egyik legjelentősebb, tőkepiaci vállalatait elemző hitelminősítője indoklása szerint a minősítéseket a cégcsoport az energetikai szektorban bejelentett (TIGÁZ, TITÁSZ) akvizíciói is alátámasztják.

A társaság igazgatósága szerint az OPUS GLOBAL Nyrt. stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a vállalatcsoport diverzifikáltsága okán továbbra is kellően képes ellenállni az olyan makrogazdasági visszaeséseknek, mint amelyet például a koronavírus válság váltott ki - írják a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!