Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság éves beszámolóját

Gazdaság, 2024.06.10

Az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolóját, amely szerint 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot - közölte a KH hétfőn az MTI-vel.

A beszámoló szerint tavaly az ajánlatkérők 7964 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, 0,9 százalékkal többet, mint 2022-ben. Egy eljárásra átlagosan 7,6 ajánlat jutott, ez szintén magasabb érték a korábbi évekhez képest.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya évek óta az Európai Bizottság által megadott 5 százalékos küszöb alatt van. A kis- és közepes vállalkozások az összértéket számolva 58 százalékkal részesedtek a közbeszerzésekből.

A hatóság 100 szerződés-ellenőrzési eljárást folytatott le hivatalból, a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 598 jogorvoslati eljárás kezdődött, a testület döntései ellen benyújtott keresetek aránya változatlanul alacsony - írták.

Kovács László elnök a közlemény szerint kiemelte, hogy a nemzetgazdaságba 2023-ban is jelentős források áramlottak közbeszerzéseken keresztül, bár a volumenük csökkent az építkezések visszaesése miatt.

Tájékoztatása szerint a törölt vagy elhalasztott beruházások, a nemzetközi szintű gazdasági nehézségek kihívások elé állították a résztvevőket a közbeszerzési piacon, amelynek az összetétele jelentősen átalakult, a közbeszerzési verseny ugyanakkor erősödött.

A KH összetett és egyre szigorúbb ellenőrzésekkel biztosítja a magyarországi közbeszerzések törvényességét, de továbbra is a megelőzést tartja legalkalmasabb eszköznek arra, hogy a közpénzek felhasználása hatékony és átlátható maradjon - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!